Cu totii stim cat de important este sa fim increzatori in noi si ce influenta are acest lucru in viata nostra sociala, personala sau la locul de munca.
Stiu ca multe persoane cauta informatii cum sa isi imbunatateasca increderea in ei insa nu ne uitam la acele obiceiuri care ne distrug increderea in noi. Mai ales daca vrem sa identificam aceste obiceiuri ca sa le evitam.
Am sa imparatasesc cu voi noua aspecte care distrug stima de sine.
- Sa te astepti aprobare din partea tuturor ca sa fie deacord cu tine.
Tu, de obicei, faci alegeri si te comporti ca atare doar ca sa eviti dezaprobarea sau criticile mai mult decat sa faci ceva valorors sau esential pentru tine?
Un lucru este sigur, daca doresti sa eviti criticile trebuie sa nu faci nimic, sa nu zici nimic si sa fi nimic.
Criticile sau dezaprobarile fac parte din viata, si trebuie sa invatam doar sa intelegem ca este doar un alt punct de vedere al celeilate persoane. Mai mult decat atat indiferent ce vei face, cineva nu va fi deacord cu tine, este imposibil sa ii multumesti pe toti.
Ideea este ca daca ai nevoie de aprobarea celorlanti acest lucru scade capacitatea ta de alegere si de gandire si scade increderea in tine.
Persoanele cu adavarat increzatoare in ei nu au nevoie sa le faca pe plac tuturor persoanelor cu care se intalnesc. Ei inteleg ca nu toata lumea trebuie sa fie de acord cu ei, iar acest lucru este normal si firesc.
Focuseaza-te intr-o discutie doar pe valorile in care tu crezi decat sa spui sau sa faci lucruri pentru a fi placut sau aceptat de cineva, pentru ca acest lucru scade
- Focusare mai mare pe obstacol decat pe solutie.
Viata ese plina de obstacole: de la invatarea literelor si a cifrelelor din copilarie, la trecerea examenelor din adolescenta pana la angajare sau crearea propriei companii, oricum fiecare obstacol depasit te defineste ca fiind persoana de astazi.
Cu cat ne focusam pe problema cu atat incepem sa ne imaginam tot felul de scenarii negative care ne demoralizeaza si ne fac sa ne pierdem speranta si increderea in noi ca vom reusi.
Ideea este ca avem de ales: sa ne focusam pe problema ceea ce nu ne va duce decat depresie sau sa ne focusam pe eventuale solutii.
- Sa te inconjori cu persoane negative.
Unii oameni cred ca daca vei sta singur vei ajunge sa fi singuratic. Insa nu te ajuta cu nimic daca esti inconjurat de oamenii iar acestia sunt nepotriviti si/sau negativisti. Se pare ca este mai periculos sa fi in preajma unor oameni negativi decat sa fi singur.
Jim Ron spunea ” Esti media celor cinci persoane cu care petreci cel mai mult timp.”
Oamenii negativi sunt oamenii care distrug incerdera in propriile forte, Au cel mai mare efect asupra subconstientului. Tot timpul dau sfaturi negative si niciodata nu au incredere ca ceva va merge bine.
- Perfectionismul.
Foarte multi oameni au convingerea ca trebuie sa fie perfecti in tot ceea ce fac.
Acum am sa te rog sa te opresti si sa te uiti in jurul tau. Totul este perfect?
Datorita perfectionismului aceste persoane pun multa presiune pe ei si consuma foarte multa energie. Iar cand produsul finit nu se ridica la nivelul lor de perfectionism, acest lucru le afecteaza stima de sine si increderea in fortele proprii. Acestia considera ca orice lucru care nu este facut perfect este de fapt un esec, iar cand ei nu reusesc sa faca totul perfect, considera ca ei nu sunt suficienti de buni.
Ideea este ca atunci cand un perfectionist invata ca nu exista perfectiune si ca nimeni nu asteapta perfectiunea de la ei, incep sa fie mai realisti si incep sa isi construiasca o stima de sine mult mai buna.
- Sa traiesti in trecut.
Ce a fost, a fost. Memoriile din trecut pot sa ne bantuiasca prezentul insa adevarul este ca nu putem face nimic ca sa modificam trecutul. Ce putem sa schimbam cu adevarat este decat cum sa ne gandim la ce a trecut. Toti avem capacitatea de a lua decizii si de a face alegeri. Daca alegem sa traim in trecut si sa retraim acele momente neplacute nu facem altceva decat sa ne abatem de la ce avem de facut in prezent. Nu facem alceva decat sa aducem in prezent neplacerile trecutului si sa le retraim, fapt ce face sa ne scada incredrea in fortele proprii.
- Sa te compari pe tine cu altii.
Din pacate sa ne comparam cu altii a fost inradacinat in mintile noastre de cand eram copii si eram la scoala. Sistemul de invatam din trecut avea acest criteriu de comparatie.
Problema este ca atunci cand vedem lucruri bune la altii atunci nu prea avem tendinta sa ne comparam cu acea persoana.
Oricum, facand comparatie cu alte persoane nu o sa te faca niciodata sa te simti mai bine. Comparatiile cu alti oameni scad increderea in tine.
- Nemultumire.
Sa fi nemultumit de ce esti sau ai nu te face sa fi constient de ce ai reusit sa faci sau sa fii pana in acest moment. Nemutumirea de prezent iti creaza o stare de pesimism si scade incredera in fortele proprii.
Asa ca, daca ai nevoie sa te focusezi pe ce ai de facut fa un inventar asupra lucrurilor pe care le ai sau le-ai facut deja.
- Sa spui “Eu nu stiu”.
Un lucru cert legat de viata este ca fiecare dintre noi nu am stiut sa facem mai nimic, a trebuit sa invatam sa mergem, sa voribim, sa scriem, etc.
Atunci cand folosim periodic cuvintele “eu nu stiu” subconstientul inmagazineaza aceste cuvinte ca tu nu sti si aproape de fiecare data cand vei incerca sa faci ceva nou pe care nu l-ai mai facut pana atunci nu vei avea inceredere ca vei invata sa il faci.
Shane Simons spune” Orice ai vrea sa inveti, o noua limba, sa pornesti o afacere, sau sa intalnesti persoane noi, elimina din vocabularul tau cuvintele eu nu stiu.”
Poti reformula aceasta fraza cu” Cum pot face asta sau cu ce ar trebui sa incep. Aceste fraze iti vor creste inceredea in stima de sine iar subconstientul va cauta solutii.
- Interpretarea esecurilor ca fiind reflectia a ceea ce esti.
Un lucru este sigur, fie ca vorbim de persoane care au succes sau nu, toti au esuat la un moment dat. Singura diferenta este ca persoanele care au succes vad esecul ca pe un lucru normal al procesului de invatare. Altii vad acest pas ca un esec personal si renunta iar acest lucru face sa le scada stima de sine. Aceasta este diferenta dintre cei care reusesc si cei care, din dverse motive, renunta!
Sa nu uitam ca Tomas Edison a avut 1000 de incercari esuate pana a reusit sa inventeze becul.
Michael Jordan a fost dat afara din echipa de baschet a scolii.
Asa ca gandeste-te de acum incolo cand o sa mai ai un esec ca, de fapt, acesta face parte din procesul normal de a reusi sa ai succes.
Te invit si pe tine sa adaugi valoare acestui material si sa scri in comentarii alte obiceiuri care scad stima de sine.