7 obiceiuri si motive care ne impiedica sa ne atingem obiectivele.

7 obiceiuri si motive care ne impiedica sa ne atingem obiectivele.

Am constat ca unii oameni isi ating obiectivele foarte usor iar altii, pe de altă parte, nu par să fie capabili să facă progrese sau sa atinga vre-un obiectiv.

Am sa impartasesc cu voi 7 obiceiuri care ne impiedica sa ne atingem obiectivele.

Daca si tu te simti uneori blocat in atingerea obiectivelor tale, vezi daca ai unul sau mai multe obiceiuri care te impiedica in evolutia ta.

Toți avem obiective. Obiective precum pierderea în greutate, câștigarea mai multor bani, găsirea unui partener de viață, cresterea si consolidarea  unei afaceri, atingerea țintelor de performanță la serviciu, a fi mai în formă, a construi relații mai bune etc.

Am o experiență bună în atingerea obiectivelor, stabilind în mod activ obiective de peste 15 ani. Am înregistrat bineinteles si eșecuri si succes în atingerea obiectivelor mele. In cele ce urmeaza am sa va descriu 7 obiceiuri pe care le-am identificat in acesti ani, obiceiuri care ne impiedica sa ne atingem obiectivele.

Recunosc, o parte dintre aceste obiceiuri le aveam si eu.

1.Amanarea

 Vad oameni care vorbesc frumos despre ce vor sa faca, cum vor sa faca insa tot amana pe motivul ca nu este momentul oportun, nu se simt pregatiti etc. Situatia lor este foarte asemanatoare cu cea din povata cu cainele care tot scheuna. Daca nu sti povata, am sa ti-o spun in varianta scurta. Este vorba de un om care nu se poate odihni noaptea din cauza cainelui vecinului care scheuna intruna. Intr-o dimineata isi face curaj si il intreaba pe vecin ce are cainele. Iar acesta ii spune ca are un cui in cusca care il intapa. Omul suparat il intreaba pe vecin: pai de ce cainele nu se muta de pe cui? Acesta raspunde: din cauza ca nu il inteapa prea tare si nu este suficient de dureros!

Acum va las sa trageti singuri concluzia cand este mai bine sa actionam in atingerea obiectivelor noastre.

2. Subestimarea planului de atingere a obiectivului

Atingerea unui obiectiv ipotetic presupune trecerea de la punctul A la B. Cu totii construim planul obiectivului cand ne aflam in punctul A,  plan de acțiune care sa ne faca sa ajungem la punctul B. Sună infailibil, cu excepția planului de acțiune care nu este tot timpul 100% valabil.

Noi romanii avem un proverb: ”Planul de acasa nu se potriveste cu cel tin targ”.

De ce nu se potriveste? Pentru ca noi stabilim planul din punctul A. Nici măcar nu avem idee cum este sa fim in punctul B, deci, de unde sa stim sigur ca ne va duce la punctul B? Daca avem un plan bine studiat cel mult ne va duce mai aproape de punctul B.

Aproape tot timpul, oamenii eșuează pentru că subestimează ceea ce au nevoie pentru a-și atinge obiectivele.

Ce ar trebui sa facem? In primul rand sa fim flexibili in ajustarea planului si sa invatam continuu.

Chiar si eu am picat in aceasta capcana, aveam impresia ca trebuie sa stiu fiecare pas pana la atingerea obiectivului, ceea ce la inceput de drum este imposibil. Este exact ca si cum a-ti vrea sa plecati cu masina noaptea din orasul A in orasul B care se afla la x sute de kilometrii si a-ti vrea ca farurile masinii sa aiba o faza atat de lunga incat sa parcurga toti kilometrii de la masina pana la destinatie.

3.Petrecem mai mult timp sa ne justificam piedicile decat sa luam masuri de a actiona.

Multi oameni sa plang ca nu obtin rezultatele x, y, z, iar cand primesc sugestii de la persoane avizate cu ce actiuni ar putea sa mai incerce, petrec foarte mult timp justificand motivele pentru care sugestiile respective nu vor functiona la ei aparand lipsa lor de actiune. Practic petrec mult timp vorbind despre probleme in loc sa caute solutii sa iasa din rutina si din blocaj.

4.Obiceiul de a te inchide in lumea ta.

Altfel spus, oameni care fac aceeleasi lucruri, vorbesc si se intalnesc cu aceeasi prieteni, oameni care nu se aventureaza sa scape de aceeasi rutina insa vor rezultate diferite si se mira de ce stagneaza.

Deschide-te, fă pași activi pentru a crește! Cunoaște mai mulți oameni, oameni care sunt motivați, pozitivi și concentrați. Obține perspective noi, revigorante. Citeste cărți noi. Cere feedback despre cum poti îmbunătăți ceea ce faci.

5. Frica de a actiona

Am observat oameni nu actioneaza deoarece le este frica sa de-a telefoane, sa se intalneasca cu oameni sau sa faca propuneri. Evita să ia decizii sau masuri pentru ca anumite lucruri ii scot din zona de confort si ii intimideaza.

Din păcate, rezultatele nu vor veni automat, nu se vor face de la sine. Este nevoie sa ne asumam anumite actiuni. Teama nu va dispărea așteptând. Face-ți față fricii și actionati!

6. Lipsa concentrarii

In zilele de astazi este foarte usor sa pierzi concentrarea pe ceea ce faci, cu toata tehnologia din jurul nostru. Telefonul care suna intruna de la notificarile de email, facebook, si alte retele de socializare, televizor si alte surse de distragere a atentiei.  Abilitatea ta de a te concentra pe ce ai de facut este esențială pentru obținerea rezultatelor tale.

Fii clar de ce vrei obiectivul ales de tine si nu lăsa nimic (sau pe nimeni) să iti distragă atenția. Daca esti distras de aceste obstacole, adu-ti aminte beneficiile pe care ti le aduce obiectivul implinit.

7. Renunțarea la obiective atunci cand lucrurile par sa se complice.

Aparent este firesc sa renuntam in momentul in care lucrurile nu merg asa cum ne asteptam. Cu toate acestea oamenii de succes  ne asigura ca toate obiectivele mari vin cu un punct de scufundare, o prapastie  in care pare ca nimic din ceea ce facem nu ofera rezultate. Braian Tracy spune ca acesta este punctul care face diferenta intre cei care reusesc si cei care nu reusesc. Cei care reusesc pur si simplu nu au renuntat atunci cand totul parea imposibil.

Perseverează, continuă și este doar o chestiune de timp înainte de a culege roadele muncii tale!

Obiectivele tale sunt în mâinile tale – le poți atinge atâta timp cât te străduiești pentru ele! Abordați cele 7 obiceiuri care vă blochează succesul și este o chestiune de timp înainte de a obține rezultatele pe care le căutați.

Lasa un comentariu